5 tény a csókról, amit mindenkinek tudnia kell

2018. február 01. 06:05 - Góra Dániel

Ebben a pillanatban is több százezer ember lehet, aki éppen csókot vált a párjával. De vajon hányan tudnák megmondani az öt legérdekesebb tényt a csókról?f318616aba05063ce3a499c4aa28aa71.jpg

1. Honnan származik pontosan a csók elnevezés?

Eredetileg az óangol 'cyssan' szóból ered, amelynek jelentése csók volt. Pontosan nem lehet tudni, hogy mikor került a köztudatba, de az biztos, hogy elsőre valamiféle szájjal kiadott hangot illettek ezzel a kifejezéssel.

Például a görögök a csók fogalmát egyáltalán nem is ismerték, viszont a szerelemre több szinonimát is használtak, vélhetőleg így oldották meg a csók szó 'hiányát'.

Velük szemben a rómaiak több, csóktípust is megkülönböztettek egymástól. Többek között  külön neve volt a szenvedélyes, vagy éppen az arca adott puszinak is.

2. Az emberek 10%-a egyáltalán nem vált csókot

Ennek nyilvánvalóan megvannak az okai: az eszkimók például az orruk összeérintésével üdvözlik egymást, hiszen általában el van takarva az arcuk a nagy hideg miatt.

Afrikának bizonyos részein még mindig úgy tartják, hogy az emberek lelke a szájon keresztül távozhat az, így teljesen elvetik még a csókolózás gondolatát is.

3. A csókolózás világrekordja

2013-ban egy thaiföldi pár úgy döntött, hogy beállítják a világ leghosszabb csókjának világrekordját. Ez sikerült is nekik, hiszen 58 óra 35 perc és 53 másodpercig tartott mindez. Ahhoz képest, hogy egy átlag ember 336 órát csókolózik egész élete során, ez a több, mint 58 óra, nem kis teljesítmény!

tumblr_inline_nijwtddp0h1saw3jc.gif

4. Az állatok is csókolóznak!

Sokan úgy vélik, hogy csókolózni csak az emberek szoktak. Pedig ez egyáltalán nincs így! A csimpánzok például, verekedés után gyakran megcsókolják egymást, a béke egyik kifejezéseként.

Az elefántok is gyakran összefonják ormányukat, ami az ő nyelvükön megfelel a csóknak. 

5. A csók jót tesz az egészségnek

Különféle kutatások már régebben is kimutatták, hogy a csóknak több pozitív hatása van, mint negatív. A mellett, hogy csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, erősíti az immunrendszert, ráadásul sokkal boldogabbak is leszünk tőle.

De tulajdonképpen miért is szeretünk csókolózni? Valószínűleg nagyon kevés ember mondaná ezt, de biológiailag az ajkakban található idegeknek köszönhetjük, hogy imádunk csókolózni. Hasonló idegek találhatóak meg a testünk többi részében is, így ha csókolózunk az olyan, amit az egész testünkben érzünk.

komment
süti beállítások módosítása