9 tény, amit minden borról érdemes tudni!

2019. január 19. 06:05 - Góra Dániel

Száraz, édes, vörös vagy fehér? Igazából lényegtelen, hiszen minden ember szereti a bort, csupán az a kérdés, hogy épp melyik fajtát. Most azonban nézzünk 9 olyan dolgot, amit minden borimádónak tudni érdemes!

10-vinski-zapovedi-01.jpg

1. Alkoholtartalmát az erjedés során éri el, mégpedig a szőlőben lévő cukor átalakulásával!

Ez az indok arra, hogy miért nem található a borok egy részében cukor. Ezeket nevezzük száraz boroknak. Ettől függetlenül is léteznek félédes és édes borok, amelyek jobb esetben természetes úton keletkeznek. Ezek főleg a későn leszüretelt borok, mint például az aszúk, vagy a jégborok.

2. A vörösbor kiváló ellenszer a keringési panaszok ellen!

Napi egy pohár vörösbor, és az embernek soha többé nem lesznek gondjai a keringésére. Rengetegszer hallott mondat ez, azonban igaz! A vörösborban fellelhető antioxidánsok jók a keringési problémák enyhítésre. Azonban vigyázzunk, mindent csak mértékkel!

3. Kétféle szőlőből készül bor: a fehérből és a kékből.

A fehér szőlőből értelemszerűen a fehérborok, míg a kékből a vörösborok készülnek. A rozé borok egy fantázianév, amely világos árnyalatát különböző feldolgozási módszerekkel érik el.

tumblr_me9mgvvid91rdvzeho1_1280.jpg

4. Nagyon fontos a bor glicerintartalma is!

A glicerin az erjedés során természetes úton keletkezik a borokban. Pontos adat nincs, hogy mennyi az ideális mennyisége, azonban a glicerintartalom szerint különítjük el a könnyű és tartalmas borokat.

5. Kétféle borkészítési technológia van!

Az egyik módszer a reduktív folyamat, amikor az erjedő bort mindvégig elzárják a külvilágtól, így megmarad a bor kellemes gyümölcsös íze. A másik mód a fahordós erjesztés, amit oxidatív eljárásnak neveznek. Ekkor a bor veszít gyümölcsös jellegéből, viszont a hordóknak köszönhetően enyhén fűszeres ízt kap a végtermék.

6. Az összetevőket lehetetlen pontosan leírni!

Tárolás folyamán a borban lévő molekulák széteshetnek, illetve újak keletkezhetnek. Ezért változik az idő múlásával a bor színe, illetve az íze is!

tumblr_n78ub4nnsf1qkcq2ro1_500.gif

7. A kén mindenhol ott van!

A kén minden borban megtalálható, hiszen ennek az anyagnak köszönhetően a bor nem romlik meg túlságosan hamar, illetve kén nélkül élvezhetetlen lenne a bornak az íze is.

8. A borok savtartalma nem elhanyagolandó szempont!

Az édes borokban található a legtöbb sav. Ez után jön a száraz fehérbor, illetve a rozé. A vörösboroknak kisebb a savtartalma, viszont ezeket a borokat a csersav fanyarrá teszi. Éppen ezért, akik nem szeretik a savas borokat, mindenképpen a régebbi évjáratokat kell keresniük, hiszen az idő előrehaladtával a bor savtartalma csökken.

9. Egyre divatosabb a gyöngyözőbor is!

A gyöngyözőbor onnan kapta a nevét, hogy a borhoz szén-dioxidot adnak hozzá. Ez az egész hasonlít a pezsgőre, azonban teljesen más ízt kölcsönöz a szénsav a bornak. Érdemes kipróbálni legalább egyszer!

komment
süti beállítások módosítása