Miért fontos a hibátlan fogsor?

2017. szeptember 01. 06:05 - Góra Dániel

A fogszabályozás az élet alapvető része lett. Megoldások gyermekeknek, felnőtteknek, időseknek – sőt cégeknek is! Dr. Nochta Lilianal beszélgettünk.dsc_0207.jpg

Miért fontos a fogszabályozás? Milyen hatással van az egészségünkre, emésztésünkre, vagy éppen a magabiztosságunkra?

Egyfelől rendkívül fontos szerepet játszanak fogaink az emésztési folyamatokban. A nem megfelelően megrágott táplálék komoly belgyógyászati rendellenességeket okozhat. A másik oldalról pedig komoly esztétikai jelentőséggel is bír, hiszen egész életünkre kihat a mosolyunk. Gondoljunk csak egy kisbabára, akit ha meglátunk elmosolyodni, onnantól kezdve teljesen máshogy viszonyulunk hozzá. Azt gondolom, hogy a magabiztosság szempontjából nagyon fontos, hogy a betegeknek szép és ápolt fogaik legyenek.

Miért pont ezt a szakmát választottad?

Gyermekként általános orvos szerettem volna lenni, aztán egyre jobban kezdett érdekelni az esztétika. Később pedig azok az esztétikai beavatkozások kezdtek el igazán érdekelni, amelyeken keresztül az embereknek adni lehet valamit.

Hét éve dolgozom fogszabályzó szakorvosként és ez idő alatt rendkívül izgalmas élettörténetekkel ismerkedtem meg. Összességében azt gondolom, hogy nem tudtam volna jobb pályát választani magamnak.

Mesélj kérlek egy olyan történetet, amikor a fogszabályzó megváltoztatta egy ember életét!

Egyszer megkeresett egy kétségbeesett lány, akit kicsúfoltak a fogai miatt, sőt megtörtént vele az is, hogy egy randin a fiú azért hagyta faképnél, mert csúnyák voltak a fogai. Amikor kész lett, elsírta magát, és azt kívánta, hogy bárcsak megmutathatná a mosolyát annak a fiúnak, és az egész történetet megírta nekem később. Ezek azok a történetek, amelyekért megéri csinálni ezt az egészet.

Kiket érint a fogszabályzás?

dsc_0263.jpg

A lakosságnak nagyjából a 90%-át vészesen érinti. Szinte mindenkinél lehetne olyan esztétikai eltéréseket találni, amelyeket érdemes lenne kezelni. Nyilván vannak olyanok funkcionális eltérések is, amelyek komolyabb beavatkozást igényelnek, de ezek már orvosi dolgok, hiszen mindig elkülönítjük az esztétikai kezeléseket a funkcionálisaktól.

És mennyire foglalkoznak vele az emberek? Mert a fogászatban a kellene, vagy szükséges nem mindig jelenti azt, hogy meg is fog valósulni.

Szerencsére egyre többször látom, hogy az emberek felelősségteljesen törődnek nem csak magukkal, hanem a gyermekükkel is.

Alapvetően én a korai kezelés híve vagyok, ami azt jelenti, hogy szeretem már 8-9 éves korban elkezdeni a kezelést, amikor a gyerekek fogai elkezdenek cserélődni. Ez már az az időszak, amikor a jövőbeli rendellenességeket is elég pontosan meg lehet jósolni.

Ha a munkavállalókat nézzük, akkor sokkal nehezebb megmondani, hogy kinek milyen kezelésre lehet szüksége, hiszen a tapasztalatainkra és a statisztikákra kell hagyatkoznunk. A Dentopnál visszaméréssel tudjuk a leghatékonyabban megmondani, hogy melyik alkalmazottnak, vélhetőleg milyen kezelésre lehet szüksége. Ezeknek az adatoknak a tükrében lehet kialakítani különböző céges akciókat.

Hogyan oszlanak meg a pácienseid? Egyáltalán van ilyen ”megoszlási” arány?

Abszolút vegyes. Jelenleg 4 éves a legfiatalabb és 64 éves a legidősebb páciensem.

Van azonban most egy korosztály, amely egyre nagyobb mértékben képviselteti magát. Egész pontosan azok a nők, akik vagy szülés előtt, vagy szülés után állnak - tehát olyan 30-40 éves anyukák, akik eldöntötték, hogy ők még egyáltalán nem öregek ahhoz, hogy fogszabályozót viseljenek, hiszen ez egy teljesen menő dolog.

Milyen most a társadalmi megítélése a fogszabályzóknak?

Én azt gondolom, hogy inkább menő, mint ciki. A régebbi, fém készülékek egyáltalán nem voltak esztétikusak, de mára már rengeteg fogszabályozó közül választhatnak a páciensek. Vannak például olyan láthatatlan készülékek is, amelyek egyáltalán nem látszódnak, és olyan kezeléseket kaphatnak az ezt viselő páciensek, amelyekkel hatalmas dolgokat lehet elérni.

Ilyet bárki kaphat egyébként?

Bárki azért nem, anomáliától függ ennek a viselése, viszont azt meg kell említenem, hogy egy ilyen készülék azért rendkívül drága, nagyjából 5000 euró környékén kezdődik az alapára. Nyilván vannak ennél olcsóbbak is, viszont annyira kényelmesek ezek a készülékek, hogy felnőttkorban egyre többen alkalmazzák.

Ha már a felnőttkor, mennyire hasznos a felnőttkori fogszabályzás? Van annyira hatékony, mint a gyerekkori?

Ez egy rendkívül nehéz kérdés – az előbb említettem, hogy én a korai kezelés híve vagyok, de vannak olyan orvosok, akik szeretik megvárni, míg kialakul az eltérés és csak aztán kezdenek el kezelni egy pácienst. Nyilván nekem is meg kell várnom egy bizonyos növekedési szintet, ami után pontos diagnózist lehet felállítani a jövőt illetően. Ez általában a fiúknál kicsit később következik be.

Mikor érkezik el ez a fordulópont?

dsc_0191.jpg

Nagyjából 14 éves kor közelében figyelhető meg ez a pont, viszont van egy speciális röntgenvizsgálat, ami a csigolyák laposságát vizsgálja, amiből következtetünk, hogy mekkora a növekedés mértéke, ugyanis a biológiai életkor és a fogazati életkor nagyon eltér egymástól. Volt egy kislány páciensem, aki 11 éves volt, viszont fogilag megfelelt egy 15 évesnek, de előfordult már ugyanilyen fordítva is.

A Dentopnál cégek számára is kínáltok együttműködési lehetőséget. Mennyire tudtok ezzel hozzájárulni a cégek hatékonyságnövekedéséhez?

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó ötlet, hiszen ha egy alkalmazott elégedett magával és a mosolyával, akkor sokkal magabiztosabban bonyolít le egy üzleti tárgyalást is. Egyszóval mindenkit arra ösztönzök, hogy az alkalmazottakba is érdemes fektetni és támogatni kell a fogszabályzást, hiszen ez hosszútávon biztosan egy megtérülő befektetés, hiszen lehetőséget biztosítunk a cégeknek az évi egyszeri ingyenes fogászati szűrésre. E mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a partnerprogram keretein belül mindenkinek egy személyre szabott, egyedi kedvezményszintet tudjunk biztosítani. Ez az adott cégnek természetesen nem kerül pénzbe, hiszen a kedvezményes kezelések költségeit maguk a pácienseink rendezik.

Ezzel együtt kitűnő lojalitásnövelő eszköz, hiszen a cégen keresztül jutnak hozzá a magas minőségű fogászati kezelésekhez megfizethető áron.

Ha most a Dentopra gondolunk, akkor a recepción dolgozó kolléganőm is fogszabályzót visel. Mennyire pozitívan hat mindenkire, akik ide belépnek, hiszen vele találkoznak először, éppen ezért elengedhetetlen, hogy szép legyen a mosolya. Én sem tudok egy olyan asszisztenssel dolgozni, akinek kevésbé rendezett a foga, hiszen azonnal felmerül a kérdés a páciensbe, hogy milyen orvos lehetek én, ha még az itt dolgozók fogazata sincs rendben.

De akkor felnőttkorban is el lehet érni ugyanakkora sikereket?

Persze, de vannak olyan eltérések, mint például a bulldog harapás (az alsó állkapocs előrébb van, mint a felső) amelyek műtéti beavatkozást igényelnek. Ezt azonban nem minden fogorvos vállalja, vagy nem mindegyik páciens meri megcsináltatni. Ilyen esetekben egy olyan kezelést alkalmazunk, aminek az a lényege, hogy nem bontjuk meg a csontot, de esztétikailag sokat lehet korrigálni ezen az eltérésen.

Annál is inkább, mert a munkavállalók a saját cégüknek köszönhetően tudnak gyógyulni, vagy szépülni. A partnerprogramnak ők az elsőszámú haszonélvezői, hiszen a kedvezményes árú szolgáltatások nem csak nekik elérhető, hanem a család többi tagjának is. A Dentopnál az a célunk, hogy a fogászati kezelések, ne menedzserszerű programok legyenek, hanem munkavállalói szinten egy egységes dolog, aminek köszönhetően sokkal motiváltabban és boldogabban tudnak majd dolgozni.

Néhány amerikai sztárnál megfigyelhető, hogy olyan a fogszabályzójuk, mint egy fogékszer. Ezek mennyire hatékonyak az ”átlagos” fogszabályzókhoz képest?

Megmondom őszintén rengeteg konferenciára járok, de ilyennel még nem találkoztam, én is csak láttam őket képeken.

Olyan fogszabályzók léteznek, amelyek csillag, vagy szívecske alakúak, és ezek ugyanakkora gyógyászati hatással rendelkeznek, mint egy sima fogszabályozó. Amiről én tudok az a Swarovski kristályos fogszabályzó, de az amerikai sztárok eseténél maradva, azok csak díszek, mintsem kezelésre használatos készülékek.

Tekinthetünk befektetésként a fogszabályzásra? Nyilván nem lehet megmondani, hogy pontosan mekkora a megtérülési ráta, de említetted a lányt, akinek teljesen megváltoztatta az életét. Vannak ehhez hasonló szempontok?

Nem csak annak az egy lánynak változott meg az élete, hanem a pácienseim legnagyobb részének. Látom rajtuk, hogy magabiztosabbak, mernek mosolyogni és a velem eltöltött két év alatt óriási változáson mennek keresztül.

Erre szoktam azt mondani, hogy ez egy hosszú távú befektetés, hiába soknak hangzik, de a végeredmény magáért fog beszélni.

Ha egyetlen dolgot üzenhetnél a fogszabályozással kapcsolatban, akkor mi lenne az?

dsc_0260.jpg

A felméréseim végén én is ezt a kérdést szoktam feltenni a pácienseimnek. A legtöbbször azt a választ kaptam, hogy MEGÉRI! Hosszabban kifejtve pedig azt, hogy minden fájdalmat és minden befektetést megér. Gyorsan eltelik az a másfél, két év, sőt az előbb említett láthatatlan kezelésnek köszönhetően a tökéletes mosoly akár 5-6 hónap alatt is elérhető.

Milyen gyakoriságú beavatkozást igényel az, ha valakinek fogszabályzója van?

Aktiválásra minden hónapban jönni kell, ami megfelel egy kontrollnak is. Ilyenkor drótot cserélünk és állítunk a fogszabályzón, átbeszéljük a tapasztalatokat, és ha szükséges, akkor módosításokat is végrehajtunk.

Jár ez egyébként lemondásokkal? És, ha igen akkor milyenekkel?

Ha orvosi szempontból szeretnék válaszolni, akkor azt kell mondanom, hogy igen. Vannak bizonyos dolgok, amikről le kell mondani. Ilyenek a dió, mogyoró és a mandula is. Ezek mellett kerülni kell a kemény dolgokba történő harapást, valamint a karamellás dolgokat is.

Azért szoktam meredek dolgokat hallani a pácienseimtől, mint például a főtt kukoricát is harapom és ehhez hasonló történeteket. Nyilván ilyenkor leesnek a brekettek, de én még nem hallottam olyan embert, akit bármiben is zavarta volna a fogszabályzás.

Mennyire igaz, hogy még az alvásra is kihatással van a szabályos fogsor?

Mondok egy megtörtént esetet, amivel azonnal válaszolok a kérdésre. Volt egy olyan páciensem, aki éjszakánként nagyon horkolt és ezáltal alig kapott levegőt, hiszen nagyon komoly mélyharapása volt. Az orvosa tanácsára kapott egy fogszabályzót, amivel rendeztük a mélyharapását, és azóta sokkal jobban alszik.

A fogszabályzóra mindenki valamiféle misztikus tárgyként tekint, amitől nagyon félnek, ezzel szemben én azt mondom, hogy egy olyan egészségügyi műszer, ami segít az embereknek szebbé és jobbá tenni az életüket.

 

komment
süti beállítások módosítása